17 listopada 2015

Pieczeń rzymska mocno czosnkowa




Jest to moja kolejna propozycja na domową wędlinę, przekąskę czy też danie obiadowe.
Jak widać pieczeń wieprzowa ma wiele twarzy.
Gorąco polecam:)))



Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowego 
100 g wędzonej słoniny
1 biała cebula
1 duża główka czosnku
3 jajka
sól, pieprz 


Wykonanie:

Słoninę i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy słoninę, cebulę, czosnek, jajka oraz przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy dłońmi.
Przekładamy do keksówki lub innej foremki. 
Mięsa starczy na sylikonową keksówkę i małe naczynko żaroodporne.
Pieczemy w 200 st. C funkcja góra-dół ok. 1,5 h, do zrumienienia.

Podajemy od razu na ciepło z ulubionymi warzywami, 
lub zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i podajemy na zimno z musztardą czy z chrzanem. 





Smacznego:)))