Składniki:
ok. 1 kg karkówki bez kości
1 szklanka marynaty w skład której wchodzą: po 1/3 objętości szklanki oliwa z oliwek, ocet balsamiczny ciemny, woda, dwie łyżeczki soli, pieprz cayenne wedle uznania, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, całość dokładnie mieszam.
Mięso oczyszczam z błonek, myję, wkładam do naczynia żaroodpornego, im węższe tym lepiej, wtedy marynata przykryje całe mięso, w przeciwnym razie trzeba mięso odwracać i polewać marynatą, co może się zrobić uciążliwe.
Zalewam marynatą i wstawiam do lodówki na całą noc.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 st. C i piekę karkówkę ok. 2 godziny, oczywiście w trakcie pieczenia mięso obracam.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia, wkładam do lodówki i jak się całkowicie schłodzi kroję.
SMACZNEGO!!!