16 czerwca 2015

Pieczeń wieprzowa czosnkowo-porowa



Szybka i prosta w wykonaniu domowa wędlina,
która świetnie smakuję zarówno solo jak i na kanapce.


 Składniki:
 
1 kg mięsa mielonego mieszanego
3 jajka
1 duży por 
8 - 10 ząbków czosnku
łyżka smalcu

Do smaku: sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:

Z pora odcinam tylko tą najciemniejszą część, resztę rozcinam wzdłuż na pół,
dokładnie myję i kroję w piórka.
Duszę na smalcu aż zmięknie (nie smażę), w między czasie obieram czosnek
i przeciskam przez praskę bezpośrednio do pora, mieszając duszę jeszcze chwilę.
Odstawiam do lekkiego wystygnięcia.

Mięso przekładam do miski, dodaję jajka i przyprawy, dokładnie mieszam.
Przestudzonego pora z czosnkiem przekładam do mięsa
i dłonią mieszam do całkowitego połączenia,
oczywiście smakuję i doprawiam jak jest taka potrzeba.

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Mięsa wyszło więcej niż na jedną keksówkę,
więc przełożyłam je do dwóch keksówek, ja mam sylikonowe,
więc nie muszę niczym wykładać ani smarować,
zwykłe keksówki najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.

Piekę ok. 1 godziny,
 ale długość pieczenia należy dostosować do piekarnika i własnych upodobań.

 Wyszły mi dwie pieczenie, jedna większa, druga  malutka,
którą zjedliśmy na poczekaniu jeszcze ciepłą.




Gotowe:)))