Pyszna, delikatna, z wędzonym aromatem.
Gorąco polecam:)))
Składniki:
mała główka kapusty
pęczek młodej marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
kilka kulek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 uda z kurczaka
kawałek wędzonej szynki z przerośniętym tłuszczem
sól i pieprz do smaku
Zaczynam od mięsnego wywaru.
Do dużego garnka wkładam udka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól i zalewam wodą.
Gotuję do miękkości.
Mięso, ziele i liście wyławiam na talerz.
Odstawiam do ostygnięcia.
Do wywaru wkładam poszatkowaną kapustę, starte na drobnych oczkach warzywa,
pokrojonego pora, oraz obrane z kości mięso.
Uzupełniam wodą według uznania.
pokrojonego pora, oraz obrane z kości mięso.
Uzupełniam wodą według uznania.
Całość gotuję do miękkości, doprawiam jeszcze do smaku.
Na koniec kroję szynkę w słupki, podsmażam na patelni, dodaję do zupy.
Natkę pietruszki szatkuję i również dodaję do zupy.
Gotuję jeszcze chwilę do przegryzienia.
Smakuję i ewentualnie doprawiam.
Gotowe:)))