29 czerwca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty



Pyszna, delikatna, z wędzonym aromatem.
Gorąco polecam:)))


Składniki:

mała główka kapusty
pęczek młodej marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki

kilka kulek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 uda z kurczaka

kawałek wędzonej szynki z przerośniętym tłuszczem

sól i pieprz do smaku

Zaczynam od mięsnego wywaru.
Do dużego garnka wkładam udka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól i zalewam wodą.
Gotuję do miękkości.
Mięso, ziele i liście wyławiam na talerz.
Odstawiam do ostygnięcia.

Do wywaru wkładam poszatkowaną kapustę, starte na drobnych oczkach warzywa,
pokrojonego pora, oraz obrane z kości mięso.
Uzupełniam wodą według uznania.
Całość gotuję do miękkości, doprawiam jeszcze do smaku.

Na koniec kroję szynkę w słupki, podsmażam na patelni, dodaję do zupy.
Natkę pietruszki szatkuję i również dodaję do zupy.

Gotuję jeszcze chwilę do przegryzienia.
Smakuję i ewentualnie doprawiam.


Gotowe:)))