9 czerwca 2015

Ciasto bananowe z sezamem




W sieci krąży mnóstwo przepisów, sama nie wiedziałam na co się zdecydować, 
ale w końcu po wielu przemyśleniach zrobiłam po swojemu. 
Proste w przygotowaniu, idealnie wilgotne, w sam raz słodkie...

Składniki:

4 przejrzałe średnie banany
200 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
40 g sezamu + do posypania

Wykonanie:

Wiórki wsypuję do kielicha blendera i mielę aż wytrąci się tłuszcz, ok. 1 minutę.
Następnie zmniejszam obroty, dodaję jajka i miksuję.
Banany obieram i wrzucam po kawałku do blendera, 
zwiększam obroty i miksuję dalej.
Dodaję sodę i sól, miksuję. 
Jak już całość dobrze się połączy, to zmniejszam obroty 
i dodaję sezam, mieszam do połączenia.
Masa jest gęsta, gładka i jak dla mnie dość słodka. 
Oczywiście jak komuś będzie za mało słodka to może dosłodzić 
np. miodem czy syropem klonowym.

Ciasto przekładam do sylikonowej keksówki, wierzch posypuję sezamem 
i piekę w 180 st. C funkcja góra dół na najniższym poziomie ok. 50-60 minut.

Daje ciastu chwilę na odparowanie i wyciągam na kratkę do całkowitego ostygnięcia.





Gotowe:)))