Składniki:
15 g drożdży
10 g soli
10 g melasy z trzciny cukrowej
200 g mleka kokosowego
20 g oleju rzepakowego
230 g wody
700 g mąki orkiszowej typ 700
mleko do smarowania bułek
Do miski odważam drożdże, melasę, sól, olej i część mleka.
Mieszam do rozpuszczenia melasy.
Dodaję resztę składników, mieszam łyżką a potem zagniatam ręką gładkie ciasto podsypując odrobiną mąki.
Zakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości.
Następnie dzielę ciasto na 14 kawałków, formuję z nich bułeczki, obtaczam w mące, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinam silikonową łopatką, smaruję mlekiem, odstawiam do wyrośnięcia.
Piekę w 230 st . C ok. 20-30 minut, do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!