Składniki:
ok. 1 kg mięsa z dzika
150 g cebuli /obrana i pokrojona na kawałki/
50 g masła klarowanego
80 g pomidora
120 g czerwonej papryki bez gniazda nasiennego
100 g obranej i pokrojonej na kawałki dyni
130 g obranej i pokrojonej kalarepy
300 g rozmrożonych pokrojonych borowików
1 łyżeczka suszonego tymianku
1000 g wody
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić na grube plastry, oprószyć solą, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s / obr. 5
Zgarnąć ze ścianek, dodać masło, dusić 3 min. / varoma / obr. 1
Dodać pomidora, paprykę, dynię, kalarepę, borowiki.
Rozdrobnić na obr. 4
Dodać tymianek i wodę.
W varomie na obu częściach ułożyć mięso tak aby nie zakryć wszystkich otworów.
Ustawić na naczyniu, gotować 90 min. / varoma / obr. 1
Sprawdzić czy mięso jest miękkie, ewentualnie wydłużyć czas gotowania.
Zdjąć varomę, otwór w pokrywie zakryć, zawartość zmiksować na gładko
na obr. 10 stopniowo zwiększając obroty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso przełożyć do garnka, zalać sosem, zjeść następnego dnia po odgrzaniu jak mięso
przejdzie smakiem sosu ... Pyyyyycha ;-)
;*