22 września 2016

Faszerowane cukinie





Składniki na 4 małe cukinie:

4 małe cukinie
2 piersi z kurczaka
kilka małych marchewek
2 pomidory
1 malutka cebulka ze szczypiorkiem
1/4 czerwonej papryki
olej kokosowy rafinowany
do smaku: sól, czerwona ostra papryka, suszona natka kolendry


Wykonanie:

Cukinie umyłam, odcięłam końce z ogonkiem, wydrążyłam środek z nasionami.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju.
Marchewki umyłam, pokroiłam na cieniutkie talarki, zeszkliłam.
Dodałam posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem.
Piersi pokroiłam na drobną kostkę, dodałam do marchewki, dusiłam na średnim ogniu 
mieszając od czasu do czasu.
Pomidory obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę, dodałam na patelnie, 
przemieszałam i znowu chwilę dusiłam.
Na koniec dodałam pokrojoną bardzo cienko paprykę.
Doprawiłam do smaku i zwiększyłam płomień aby odparować nadmiar płynu.
Piekarnik rozgrzałam do 150 st. C funkcja termoobieg.
Cukinie nadziałam gorącym farszem, zakryłam odciętą częścią,
ułożyłam w żaroodpornym naczyniu.
Piekłam ok. 1 godzinę, po dotknięciu cukinia była miękka.

;*