18 sierpnia 2015

Lody jagodowe na mleku kokosowym




Poszłam za ciosem, zrobiłam lody waniliowe, kakaowe, 
to teraz przyszedł czas na jagodowe.
Pyszne, baaardzo jagodowe, może już nie tak kremowe jak te poprzednie,
ale i tak godne polecenia:)))


Składniki:

1 l. słoik jagód
1,5 łyżki żelatyny
0,5 l tłustego mleka kokosowego
miód do smaku
szczypta soli
5 jajek 


Wykonanie:

Mleko przygotowuję według tego przepisu.
Wlewam do kielicha blendera, dodaję żelatynę mieszam do rozpuszczenia.
Dodaję jagody, miksuję całość, dosładzam miodem.

Oddzielam żółtka od białek.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, żółtka ubijam na puszysto z łyżką miodu.
Do blendera z jagodowym koktajlem wlewam żółtka 
i na najniższych obrotach mieszam do połączenia.
Następnie dodaję białka i mieszam dalej.
Całość przelewam do pojemnika.
Wstawiam do zamrażalnika.
Po dłuższej chwili, jak masa zacznie tężeć mieszam dokładnie trzepaczką.
Pojemnik przykrywam i zostawiam lody do całkowitego zamrożenia.




Gotowe:)))