21 lutego 2016

Baza do jajecznicy - usmażony boczek




Lubicie jajecznicę na boczku?
My bardzo, w związku z tym ułatwiam sprawę i przygotowuję bazę z boczku.
Kupuję spory kawałek świeżego boczku ze skórą i żeberkiem 
oraz paseczek wędzonego boczku z żeberkiem i skórą.
Z obu kawałków wykrawam żeberka i odcinam skórę.
Boczek kroję w plastry a następnie w słupki i wytapiam podobnie jak smalec
na odpowiednio dużej patelni na najmniejszym palniku i na najmniejszym płomieniu. 
Nie chcę go usmażyć na skwarki, ma pozostać miękki, 
dojdzie przy przygotowaniu jajecznicy.
Ot i cała robota.
Trochę czasochłonna, ale raz w tygodniu można się poświęcić.
Przestudzony boczek wraz z wytopionym tłuszczem przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, wykorzystuje jak tylko najdzie mnie ochota na jajecznicę.

Żeberek i skór nie wyrzucam.
Gotuję je z zielem angielskim i listkami laurowymi na wywar.
Wykorzystuję do zupy.

;*