6 lutego 2016

Pulpety wołowe w sosie warzywnym




Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, można ją podać z puree z kalafiora, brokuła, dyni, 
czy z innych warzyw, inwencja twórcza jak najbardziej wskazana.


Składniki:

800 g mielonej wołowiny
4-5 marchewek
3 pietruszki
kawałek selera
2 białe części pora
2 jajka
sól, pieprz
posiekana świeża kolendra
mleko kokosowe do zabielenia 

Marchew, pietruszkę, seler i jeden kawałek pora umyć, pokroić według uznania.
Przełożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości.
Zmiksować na gładko, doprawić do smaku.

W między czasie przygotować mięso.
Mieloną wołowinę przełożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz 
i posiekany drobno drugi kawałek pora.
Wszystko dokładnie wyrobić ręką, ulepić pulpety, wielkość zależy od gustu kucharza.

Pulpety wkładać pojedynczo do gotującego się warzywnego sosu, 
ewentualnie uzupełnić wodą, tak aby pulpety były zakryte.
Gotować do miękkości, doprawić, zabielić mlekiem i posypać kolendrą.

;*