20 lutego 2016

Babeczki plantanowe




Plantany stały się hitem na naszym stole.
Był już czekoladowy plantanowiec, teraz czas na babeczki.
Składniki bardzo podobne, roboty z nimi mało, więc dlaczego by się nie skusić.
Z podanych ilości wychodzi pięć babeczek, ale można podwoić ilość składników, 
nakarmimy w ten sposób sporą ilość ludzi, można pokusić się jeszcze na zrobienie musu 
z mrożonych przejrzałych bananów i deser gotowy.
Ach.....

Składniki:

3 wiejskie jaja
2-3 brązowe plantany ok. 440 g po obraniu
szczypta soli
50 g miękkiego masła klarowanego
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka octu jabłkowego
pół łyżeczki wanilii w proszku
50 g orzechów włoskich łuskanych
ok. 30 g mąki kokosowej kupionej w sklepie
(ilość mąki jest uzależniona od wielkości jajek i plantanów)

Jajka, obrane i pokrojone plantany, sól i masło wkładamy do kielicha wysokoobrotowego blendera.
Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dodajemy resztę składników oprócz mąki, mieszamy do połączenia.
Mąkę wsypujemy ostrożnie, partiami, nie przerywamy mieszania.
Dajemy ciastu chwilę tak aby mąka miała szansę wchłonąć wilgoć.
Ciasto ma mieć konsystencję przypominającą budyń.

Masę przelewamy do foremek, u mnie sylikonowe, do wysokości 3/4.
Pieczemy w 180 st. C ok. 30 minut, do suchego patyczka.

;*