26 października 2015

Panierowane kotlety z piersi kurzej




To danie może być zarówno przekąską jak i daniem głównym, 
wystarczy tylko zwiększyć ilość składników na talerzu.
Panierka, którą przedstawiam jest bardzo prosta do wykonania po warunkiem,
że nie ma się uczulenia na któryś ze składników.


Składniki:

dwie piersi kurze
sól
3 jajka
3 łyżeczki wiórek kokosowych

tłuszcz do smażenia

ulubione przyprawy (u mnie): kurkuma i kozieradka po jednej łyżeczce 


Wykonanie:

Z każdej piersi odcinam polędwiczkę i przecinam wzdłuż na dwa kotlety.
Dzięki temu zabiegowi z jednej piersi otrzymuję trzy kotlety różnej wielkości i grubości.
Zaoszczędzam sobie również rozbijania tłuczkiem.
Mięso oprószam solą, odstawiam na kilka minut do przegryzienia.

Do miski wbijam jajka, dodaję przyprawy i wiórki kokosowe, porządnie roztrzepuję widelcem.

Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, zmniejszam gaz na maksa.
Kotlety moczę w jajku, układam na patelni i smażę na złoto z każdej strony.

Podaję z sałatą: sałata lodowa, awokado, kolendra, polaną oliwą,
octem jabłkowym, oprószoną solą i pieprzem.




Gotowe:)))