3 lipca 2015

Ciasto czekoladowe




Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, po prostu pyszne...
Gorąco polecam:)))


Składniki:

200 g dobrej gorzkiej czekolady 74%
170 g masła klarowanego
170 g miodu
120 g mąki kokosowej 
(u mnie ze sklepu, jest bardziej sucha)
6 jajek
szczypta soli

okrągła foremka o śr. 23 cm. (u mnie sylikonowa)

Wykonanie:

W garnuszku na małym ogniu powoli rozpuszczam masło z czekoladą, 
odstawiam do ostygnięcia.
W misce mikserem ubijam jajka z miodem i solą na puszysto, 
warto na to poświęcić ok. 10 minut.
Do ubitych jajek wlewam małym strumykiem rozpuszczoną czekoladę 
i cały czas miksuję na małych obrotach.
Dodaję mąkę i mieszam dokładnie.
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.

Ciasto wlewam do foremki i piekę ok. 25 minut.

Studzę na kratce, kroję po całkowitym wystudzeniu.






Gotowe:)))