21 listopada 2017

Barszcz czerwony zabielany /wyk. w TM/




Składniki:

50 g białej części pora
50 g smalcu
400 g obranych i pokrojonych na małe kawałki buraków
300 g warzyw /marchew, seler, pietruszka/ pokrojone na kawałki
1100 g wody
25 g koncentratu bulionu wyk. w TM
3 ząbki czosnku
200 g zakwasu buraczanego
100 g mleka kokosowego

Do smaku: sól, pieprz, ocet jabłkowy


Por rozdrobnić 5 s / obr. 5.
Dodać smalec, dusić 3 min. / varoma / obr. 1.
Dodać buraki, warzywa, rozdrobnić 10 s / obr. 4.
Dodać wodę, bulion, czosnek.
Gotować 30 min. / 100 st. C / obr. 1.
Jak zacznie kipić zmniejszyć temperaturę do 90 st. C.
Dodać zakwas buraczany, mleko kokosowe, zmiksować 40 s / obr. 6.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.

W mojej wersji puree z kalarepy i skwarki z wędzonego boczku.
A jak będzie w Twojej wersji ?
Np. z puree z ziemniakami i masłem klarowanym?


;**