14 października 2017

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym /wyk. w TM/




Kolejna potrawa wykonana w urządzeniu Thermomix TM 5.
Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to jak smakuje ... 


Składniki:

1 kg mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
1 duża cebula, obrana, pokrojona /ok. 140 g/

Cebulę przełożyć do naczynia miksującego.
Rozdrobnić 5 s / obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać mięso, ulubione przyprawy /sól, pieprz, zioła/
Wymieszać 1 min. / obr. 5.
Posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Mięso przełożyć do innego naczynia.

Dodatkowo:

600 g ziemniaków /obrane i pokrojone na mniejsze kawałki/


Sos:

Kawałek białej części pora 
/pokrojony na mniejsze kawałki ok. 55 g/.
Kawałek wędzonej słoniny 
/pokrojonej na mniejsze kawałki ok. 40 g/.
500 g umytych i pokrojonych pieczarek
500 g wody


Pora i słoninę przełożyć do naczynia.
Rozdrobnić 6 s / obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dusić 4 min. / varoma / obr. 1.


Dodać pieczarki.
Rozdrobnić 40 s / obr. 5.
Wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Nałożyć pokrywę, dolną część przystawki varoma.
Odważyć ziemniaki.

Ulepić pulpety, ułożyć na górnej części przystawki varoma.

Całość gotować 60 min. / varoma / obr. 2.

Ostrożnie zdjąć varomę, odstawić.
Sos zabielić mlekiem kokosowym, zmiksować na gładko na obr. 6.
Doprawić według uznania.




Gotowe;*