20 października 2017

Ciasto "delicje" bez glutenu, bez laktozy, bez cukru rafinowanego /wyk. w TM/




Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na ciasto inspirowane ciastkami "Delicje". Uwielbiam je i mogłabym pochłaniać całe opakowania /mam na myśli te bezglutenowe oczywiście/, ale jak wiadomo te produkty nie są do końca ok. chodźmy np. cukier w nich zawarty i wiele innych składników. Moje ciasto jest proste w wykonaniu, pyszne, ale niestety czasochłonne, ponieważ trzeba poczekać, aż stężeje galaretka. No cóż, coś za coś. Nie mniej jednak zachęcam do wypróbowania własnej roboty zamiennika.


Składniki na pomarańczową galaretkę:

500 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
/u mnie 5 średnich pomarańczy/
25 g miodu lub wg uznania
15 g żelatyny


Do naczynia miksującego wlać sok.
Dodać miód i żelatynę.
Podgrzewać 8 min. / 60 st. C / obr. 1,5
Sprawdzić czy żelatyna się rozpuściła, ewentualnie przedłużyć czas.
Gotową przelać do innego naczynia, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Naczynie umyć i dokładnie osuszyć.


Składniki na biszkopt:

100 g wiórków kokosowych
2 jajka
25 g miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
szczypta soli


Do naczynia miksującego wsypać wiórki.
Zmielić ok. 40 s / obr. 10.
Z wiórków musi wytrącić się tłuszcz.
Dodać resztę składników.
Wymieszać ok. 40 s / obr. 2,5.

Ciasto wyłożyć do foremki, równo rozprowadzić.
Piec w 180 st. C ok. 20 minut, do zrumienienia.
Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Polewa czekoladowa:

60 g gorzkiej czekolady /u mnie wedel/
1 łyżka mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cukru kokosowego


Wszystko delikatnie podgrzać na malutkim ogniu.
Odstawić do wystudzenia.




Złożenie wszystkiego w całość:

Na wystudzony biszkopt wylać tężejącą galaretkę, odczekać aż stężeje do końca.
Przygotować czekoladę.
Wierzch galaretki wysmarować wystudzoną czekoladą za pomocą pędzelka.


Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na 2 - 3 godziny.



Gotowe;**