24 lipca 2015

Pieczeń ze schabu z tymiankiem




Składniki:

ok. 1,3 kg schabu bez kości
1 cebula
4 duże pieczarki
smalec do smażenia
sól, pieprz


Marynata:

spora garść posiekanego tymianku
3 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli


Wykonanie:

Schab myję i odcinam wszelkie błony.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam 
i tak powstałą papkę nakładam na mięso z obu stron,
odstawiam na min. 1 h do przegryzienia.

Następnie na dużej patelni rozgrzewam smalec i na dość dużym ogniu 
obsmażam mięso z każdej strony na rumiano razem z marynatą.
Zmniejszam płomień, na patelnie dodaję pokrojoną cebulę i pieczarki, smażę do zeszklenia.
Podlewam wodą do ok. 1/3 wysokości mięsa, zagotowuję i doprawiam do smaku.
Przykrywam przykrywką i duszę do miękkości ok. 1 h.
Wyciągam schab na deskę, kroję w plastry, przekładam z powrotem na patelnie 
i jeszcze chwilę gotuję pod przykryciem. 
Jako dodatek polecam ugotowanego kalafiora.


Gotowe:)))