10 lipca 2015

Mięsny sos pomidorowy z cukiniowym "makaronem"



Idealny do warzywnego spagetti.
Jeśli ktoś posiada temperówkę do warzyw, lub inne urządzenie do robienia warzywnego makaronu to jest ogromnym szczęściarzem, ja niestety nie zaliczam się do tego grona, a na spagetti akurat miałam ochotę, więc makaron zrobiłam z cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Można? Można.
Potem wystarczyło ugotować go na parze i "makaron" gotowy.
Serdecznie polecam do wypróbowania.


Składniki na sos:

0,5 kg. mielonego mięsa z łopatki
1 cebula
0,5 l. passaty pomidorowej
smalec do smażenia

do smaku: sól, pieprz, suszone oregano


Mleko kokosowe:

100 g wiórków kokosowych
300 ml wrzącej wody
szczypta soli

cukinie 
(ilość w/g uznania, ja liczę jedną średnią na osobę, ponieważ po ugotowaniu bardzo się kurczą)


Wykonanie:

Wiórki kokosowe wsypuję do kielicha blendera i miksuję do momentu aż wytrąci się tłuszcz, dodaję sól i zalewam wrzątkiem, chwilę miksuję na najwyższych obrotach, zostawiam do przestygnięcia.
Następnie całość wylewam na sito wyłożone czystą ścierką, wyciskam dokładnie całe mleko do miski.
Wiórki suszę w piekarniku, przydadzą się do jakiś wypieków.

Na patelni rozgrzewam smalec, cebulę kroję w piórka i podsmażam.
Dodaję mięso i intensywnie mieszam tak aby nie zrobiły się grudki.
Jak przestanie być surowe zmniejszam płomień, wlewam passatę i mleko, doprawiam do smaku
i gotuję na małym ogniu ok. 45 - 60 minut.

Cukinię myję, obieraczką do warzyw wykrawam cienkie paski, gotuję do miękkości na parze.
Gotowe.

Podaję jak klasyczne spagetti.


Smacznego:)))