27 września 2017

Szarlotka /wyk. w TM/




Ciasto z przepisu bloga paleo od kuchni jest cudowne, pyszne i bardzo proste w wykonaniu.
Gorąco polecam !!!!

Składniki:

1 kg słodkich jabłek
słodzidło według uznania kto co może /ja użyłam miodu/
cynamon do smaku
łyżka masła klarowanego

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, 
dusić na patelni na małym ogniu do uzyskania żądanej konsystencji, 
posłodzić jeżeli jabłka są zbyt mało słodkie, doprawić cynamonem.


Ciasto:

200 g wiórków kokosowych
2 jajka
70 g masła klarowanego
miód do smaku lub inne słodzidło 
szczypta soli


Wiórki zmielić 40 s / obr. 10.
Dodać resztę składników, wymieszać ok. 30 s / obr. 5.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną wykleić dno małej kwadratowej foremki.
Drugą część schować do lodówki.
Ciasto podpiec w 200 st. C ok. 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
Na ciasto wyłożyć jabłka.
Na jabłka pokruszyć drugą część ciasta.
Piec ok. 35 minut, do zrumienienia się.
Wystudzić i zajadać.


Smacznego;*