8 lipca 2015

Gulasz z piersi indyka




Pogoda się zepsuła, no cóż, musi być wszystkiego po trochu, ale nie narzekam,
tylko przyrządzam danie jednogarnkowe.
Jest to kolejna bardzo szybka w przygotowaniu i pyszna potrawa dla zabieganych,
zapracowanych czy też wypoczywających, którzy gotują sobie sami.



 Składniki:
               
400 g piersi z indyka
2 czerwone nie za duże papryki
1 mała cukinia
1 cebula
1 dojrzałe, miękkie awokado
pół szklanki passaty pomidorowej
garść świeżej kolendry 

smalec do smażenia

do smaku: sól, pieprz, suszone oregano


Pierś kroję w kostkę, podsmażam bardzo delikatnie na rozgrzanym tłuszczu, 
dodaję pokrojoną cebulę, zmniejszam gaz i duszę do miękkości pod przykryciem.

W między czasie kroję resztę warzyw i dodaję najpierw cukinię, potem paprykę, 
znowu chwilę duszę pod przykryciem, warzywa mają być lekko chrupiące, 
wlewam passatę, doprawiam do smaku.
Na koniec dodaję awokado i mieszam, nie chce go zbytnio obrabiać termicznie.
Wyłączam gaz, kolendrę siekam, dodaję do potrawy, delikatnie mieszam i gotowe...

 


Smacznego:)))