17 stycznia 2018

Mięsny kociołek /wyk. Wolnowar/




Składniki na garnek 6 L:

szponder - 1 kawałek ok. 400 g
karkówka - ok. 900 g
boczek świeży - ok. 500 g

Z boczku i ze szpondra wycięłam kości, z boczku odcięłam skórę i zrobiłam z nich wywar.
Zalegała mi też wędzona skóra z boczku, ją też dodałam do wywaru.
Do garnka włożyłam kości i skóry, dodałam korzeń pietruszki, kawałek selera, 
białą cześć pora, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, suszonego grzyba.
Zalałam wodą. Całość gotowała się ok. 6 - 7 h na wolnym ogniu.

W między czasie mięso pokroiłam w grubą kostkę.
Obsmażyłam partiami na dużej patelni zaczynając od tłustych kąsków.
Przełożyłam do garnka wolnowara.
Na patelni po mięsie, na odrobinie smalcu, zeszkliłam pokrojone w piórka dwie cebule, 
4 - 5 ząbków czosnku, pokrojoną jedną papryczkę chilli i kawałek posiekanego imbiru. 
Całość dodałam do mięsa.
Do mięsa dodałam jeszcze 2 pokrojone marchewki, 1/2 pokrojonego kopru włoskiego 
oraz kawałek pokrojonej kapusty pekińskiej.
Całość zalałam 500 g passaty pomidorowej i wywarem z kości i skór.
/wywar należy przecedzić przez sito/
Płyn musi zakryć zawartość garnka, jeżeli jest go za mało to braki należy uzupełnić wodą.
Doprawiłam solą.
Nastawiłam na 10 h na low.

Na koniec doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.

Można jeść solo, lub tak jak ja z podduszonymi pieczarkami, zeszklonym szpinakiem i papryką.




Smacznego;***

Kurczak dla leniwych z chińską mieszanką warzyw /wyk. Wolnowar/




Składniki na garnek 3,5 L:

500 g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
750 g mrożonej mieszanki chińskiej 
puszka 400 g pikantnych pomidorów
ok. 3 chochle wywaru z kości lub bulion

sól do smaku

Mięso przełożyć do garnka wolnowara.
Na niego wysypać rozmrożone warzywa, dodać pomidory.
Całość zalać wywarem, posolić.

Nastawić na noc na low.
Ewentualnie na koniec jeszcze doprawić w/g uznania.


Smacznego;***

Szarpana łopatka wieprzowa /wyk. Wolnowar/




Składniki na garnek 3,5 L:

łopatka wieprzowa /kawałek zakrywający dno garnka/
250 g pieczarek
4 duże cebule
400 g passaty pomidorowej
papryczka chilli /ja dałam pół/
4 - 5 ząbków czosnku
smalec do smażenia
sól, pieprz do smaku


Na dno garnka włożyłam umyte mięso.
Cebule, pieczarki, papryczkę chilli i czosnek pokroiłam i zeszkliłam na smalcu.
Dodałam passatę, zagotowałam i doprawiłam do smaku.
Gotowym sosem zalałam mięso.
Całość gotowała się ok. 10 h na low.

Gotowe mięso poszarpałam przy pomocy dwóch widelców.

Do podania przygotowałam jajeczne omlety i surówkę z białej kapusty z marchewką.




Smacznego;***