Zainspirowana
tym przepisem stworzyłam pyszny torcik, w stu procentach bez glutenu,
bez nabiału, bez cukru rafinowanego oraz bez skrobi.
Wilgotny, mocno kawowy, nie za słodki.
Składniki na kakaowy biszkopt:
3 jajka
50 g miodu
szczypta soli
Odważyć i przesiać przez sitko:
20 g mąki kokosowej
10 g kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia b/g
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Odstawić.
Do innego naczynia wlać żółtka, dodać miód.
Ubić na puszysto.
Żółtka i przesiane suche składniki połączyć delikatnie z białkami.
Dno formy o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 st. C.
Ciasto przelać do formy i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia.
Składniki na orzechowy biszkopt:
6 białek
szczypta soli
150 g ksylitolu
400 g mielonych orzechów
u mnie 200 g mielonych orzechów włoskich i 200 g mielonych migdałów
Białka ubić na sztywno z solą.
W trakcie ubijania dodać stopniowo ksylitol i miksować do rozpuszczenia się cukru.
Na koniec delikatnie wmieszać mielone orzechy.
Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Dno formy o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ubite białka.
Piec ok. 45 minut.
Wyjąć i wystudzić.
Przekroić na dwa blaty.
Krem:
6 żółtek
200 g miodu
800 g śmietanki kokosowej
kilka kropli aromatu waniliowego
podwójna kawa espresso /ok. 100 ml/
2 łyżki żelatyny
3 łyżki mielonej kawy
100 g masła klarowanego lub smalcu
W kawie rozpuścić żelatynę.
Żółtka utrzeć z miodem, dodać śmietankę i aromat cały czas ucierając.
Nie przerywając miksowania dodać wystudzoną kawę z żelatyną.
Na koniec, nie przerywając miksowania, dodać tłuszcz i mieloną kawę.
Dokładnie wymieszać.
Z gotowej masy odlać 600 mil.
Złożenie wszystkiego w całość:
Pozostały w formie orzechowy blat nasączyć alkoholem /u mnie rozcieńczona wódka/.
Na biszkopt wylać część kremu, rozprowadzić równomiernie.
Na krem położyć drugą część orzechowego biszkoptu, nasączyć, wylać odlaną część kremu.
Na krem położyć kakaowy biszkopt, nasączyć.
Wierzch wysmarować polewą czekoladą.
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mleka kokosowego
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki żelatyny
Wszystkie składniki włożyć do miseczki.
Rozpuścić i wymieszać w kąpieli wodnej.
Gotowy torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego;**