15 lipca 2015

Mielonka wieprzowa



Wszystko co zrobione samemu w domu jest najlepsze, do tego nie trzeba nikogo przekonywać.
Tym razem mielonka w słoiku, spasteryzowana, więc można jej zrobić więcej na zapas, 
bo postoi trochę w lodówce, pod warunkiem, że nie zostanie zjedzona z prędkością światła.


Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 średnia cebula
2 duże pieczarki
smalec do smażenia
2 łyżki żelatyny
1,5 szkl. wody

Do smaku: sól i pieprz


Wykonanie:

Cebulę i pieczarki kroję w kostkę, smażę na rozgrzanym tłuszczu aż się zeszklą.
Odstawiam do wystudzenia.

Do mięsa mielonego dodaję wystudzone warzywa, wodę, żelatynę i przyprawy.
Mieszam bardzo dokładnie dłonią, doprawiam do smaku według uznania.

Gotową mieszankę przekładam bardzo ściśle do małych słoiczków do wysokości gwintu 
i dokładnie zakręcam.

Pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 100 st. C ok. 2 godziny.

Zostawiam do całkowitego ostygnięcia, po czym słoiczki wkładam do lodówki.





Gotowe:)))