Bardzo udany eksperyment, szybki i łatwy w przygotowaniu.
W stu procentach bezglutenowy, puszysty, a co najważniejsze nie jest suchy.
Polecam dla tych co mogą jajka i miód.
Ja swój biszkopt przygotowałam w urządzeniu Thermomix,
ale z powodzeniem uda się go zrobić zwykłym mikserem.
Składniki na foremkę o średnicy 16 cm.:
3 jajka
30 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g miodu
szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.
Oddzielić żółtka od białek.
Założyć motylek.
Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól.
Ubić na sztywno 1 min. 40 s / obr. 3.
Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Foremkę wysmarować odrobiną masła klarowanego.
Do naczynia miksującego przełożyć żółtka.
Dodać miód, ubić 2 min. / obr. 2 - 3.
Ubite żółtka, wlać do białek, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Za pomocą łopatki delikatnie całość połączyć, tak aby białka nie opadły.
Całość przełożyć do foremki.
Wystudzić całkowicie.
Gotowy można przekroić na dwa blaty.
Przełożyć ulubionym kremem, owocami, dżemem, galaretką.
U mnie wiśnie z kompotu i kokosowa śmietanka.
Dodatkowo biszkopt nasączyłam odrobiną czystej wódki.
U mnie wiśnie z kompotu i kokosowa śmietanka.
Dodatkowo biszkopt nasączyłam odrobiną czystej wódki.
Smacznego;**