26 grudnia 2017

Kokerniko - mak /wyk. w TM/




Ogromna chęć na sero - mak wymusiła na mnie kolejną kombinację.
W ten sposób powstał wyrób seropodobny z masą makową.
Miałam ogromny problem jak nazwać to ciasto?
Poprzednie, które imitowało sernik nazwałam "Kokernik" ze względu na składniki,
większość była z kokosa, tym razem jest podobnie.
Gotowe ciasto wiernie odwzorowuje oryginał, rodzinka się nie domyśliła,
no chyba, że tak dzielnie udawali, że nie wyczuli braku twarogu w cieście.


Składniki na masę kokernikową:

3 wiejskie jaja
50 g oleju kokosowego
100 g miodu
25 g soku z cytryny
szczypta soli
aromat waniliowy
400 g śmietanki kokosowej REAL THAI
ok. 130 g mąki kokosowej


Jaja, olej, miód, sól i sok z cytryny utrzeć 6 min. / 40 st. C / obr. 3.
Dodać śmietankę i aromat waniliowy ilość wg uznania.
Wymieszać 5 min. / 40 st. C / obr. 2.
Dodać mąkę, wymieszać 1 min. / obr. 4.

I tak jak w przypadku Kokernika masa musi być gęsta jak śmietana, to tym razem
masa musi być gęściejsza ponieważ będzie nakładana partiami i nie może się rozlewać.
Dlatego proponuję wsypywać mąkę partiami i obserwować konsystencję.

Gotową masę przełożyć do miski.
Naczynie umyć i osuszyć.




Masa makowa:

150 g maku mielonego
220 g mleka kokosowego
3 wiejskie jaja
aromat migdałowy
130 g miodu
50 g oleju kokosowego
100 orzechów włoskich
ok. 60 g mąki kokosowej


Mak i mleko przełożyć do naczynia.
Podgrzać 7 min. / 70 st. C / obr. 1.
Odczekać, aż przestygnie do min. 40 st.
Dodać jajka, aromat ilość wg uznania, miód i olej kokosowy.
Utrzeć 40 s / obr. 3.
Dodać orzechy, zmiksować 10 s / obr. 3,5.
Dodać mąkę, wymieszać 1 min. / obr. 3,5.

W tym przypadku również radzę sypać mąkę partiami.
Konsystencja musi być zbliżona do tej kokernikowej.
Gdyby wyszła zbyt płynna to należy dodać trochę mąki, jeżeli zbyt gęsta do trochę mleka.

Obie masy rozłożyć na przemian po łyżce, aż cała powierzchnia formy zostanie pokryta.
Następnie rozłożyć drugą warstwę na przemian, tam gdzie był kokernik dać mak i odwrotnie.




Piec w 150 st. C funkcja termoobieg ok. 1 h i 25 min. do suchego patyczka.




Wystudzić i przygotować "lukier".


Składniki na "lukier":

50 g mleka kokosowego
20 g miodu
30 g pasty kokosowej

Wszystkie składniki rozpuścić i połączyć w kąpieli wodnej.
Posmarować ciasto przy pomocy pędzelka.






;***

Tiramisu czekoladowe /wyk. w TM/




Oryginalny przepis na to ciasto pochodzi z programu "Włoskie święta Jamiego" z Kuchni+.
W mojej wersji bez glutenu i nabiału oraz bez tego cudownego włoskiego wina, którego nie
mam, ale poprosiłam córkę aby mi go poszukała w internecie, cena jednak powaliła mnie na kolana. 
Dlatego u mnie zamiennik nasz polski czyli spirytus, jeden z alkoholi, 
który często dodaje się do ciast. 




Składniki na spód /biszkopt/:

4 duże wiejskie jaja
40 g miodu
30 g oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
szczypta soli
60 g mąki kokosowej


Jaja, miód, olej i sól utrzeć ok. 5 min. / 40 st. C / obr 3,5.
Dodać resztę składników, wymieszać do połączenia się składników ok. 30 s / obr. 3,5.
Masę przełożyć do prostokątnej foremki, piec w 170 st. C ok. 25 - 30 min.
Ciasto musi się zrumienić a patyczek wbity w ciasto musi być suchy.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia.


Do nasączenia:

1/2 kubka świeżo zaparzonej kawy bez fusów
miód i spirytus do smaku

Składniki wymieszać jak kawa jest jeszcze ciepła.
Ilość dodatków należy dostosować indywidualnie pod własne gusta.
Nasączyć ciasto jak będzie już wystudzone.


W czasie gdy spód stygnie przygotowujemy masę czekoladową.


Składniki na masę czekoladową:

100 dobrej gorzkiej czekolady
400 g śmietanki kokosowej 
miód do smaku


W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką.
Jak masa będzie już gładka dosłodzić według uznania.
Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia, najlepiej do lodówki.
Wystudzoną i gęstniejącą masę wylać na nasączony spód / biszkopt.
Zetrzeć skórkę z jednej lub dwóch mandarynek.
Wstawić do lodówki.

Przygotować białą część ciasta.


Składniki na białą część:

800 g śmietanki kokosowej
miód do smaku
aromat waniliowy do smaku


Śmietankę, miód i aromat utrzeć trzepaczką do jajek.
Jak masa będzie gładka to doprawić do smaku.

Gotową wylać na tężejącą część czekoladową.
Zetrzeć gorzką czekoladę i skórkę z jednej lub dwóch mandarynek.

Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.




Ciasto jest dość płynne i nie nadaje się do krojenia nożem tylko wyciąga się porcje łyżką.
Ogólnie jest pyszne, wyraźnie czuć skórkę z mandarynek i spirytus.
Jak kiedyś jeszcze wrócę do tego przepisu to może się skuszę i kupię to oryginalne wino.
Jami polewał nim biszkopty nasączone wcześniej 150 ml słodkiej kawy.
Ciekawa jestem smaku tego wina, czy faktycznie jest tak dobre jak opowiadał o tym Jami  
i jego włoski przyjaciel.

No cóż, podsumowując tę wersję tiramisu to niczym nie przypomina tej, którą dobrze znam
i swego czasu często robiłam, gdzie krem jest zrobiony na bazie żółtek.
Nie mniej jednak polecam wypróbować, może jedyne co bym zmieniła to rodzaj dodanego
alkoholu, spirytus jest tu bardzo wyczuwalny, chociaż nie dałam go jakoś bardzo dużo.


;***

21 grudnia 2017

Babka piernikowa /wyk. w TM/

Kochani, Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, więc już dziś przychodzę
do was z pyszną i cudownie pachnącą babką piernikową.
Jeżeli jest ktoś kto podobnie jak ja wykluczył ze swojej diety wszelkie zboża,
calutki nabiał, cukier rafinowany oraz skrobię to gorąco polecam ten właśnie przepis.
Babka jest idealnie słodka, wilgotna a własnoręcznie zrobiona przyprawa piernikowa
dodała całości cudownego smaku i aromatu.

No i przy okazji pragnę również złożyć Wam zdrowych, spokojnych i pełnych
rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia.
Odpoczywajcie od codziennego zabiegania /jeżeli to tylko możliwe/.




Składniki:

6 jajek
spora szczypta soli
80 g cukru kokosowego
100 g miękkiego oleju kokosowego
50 g mleka kokosowego
60 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g kakao
15 g przyprawy do piernika
180 g posiekanych orzechów włoskich


Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać sól i cukier.
Utrzeć 3 min. / obr. 3,5.
Dodać resztę składników /oprócz orzechów/
Utrzeć / wymieszać 1,5 min. / obr. 3 - 3,5.
Dodać orzechy, ponownie wymieszać 30 s / obr. 3,5.

Ciasto przełożyć do foremki.
Piec w nagrzanym do 170 st. C piekarniku, funkcja góra - dół ok. 50- 55 minut.
Do suchego patyczka.
Wyjąć po całkowitym wystudzeniu, odłożyć na kratkę.


Przygotować polewę:

30 g pasty kokosowej
15 g miodu
40 g mleka kokosowego

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Posmarować wystudzoną babkę piernikową.
Udekorować orzechami włoskimi.





Smacznego;***

Piersi ze szpinakiem z wolnowara




Składniki:

4 piersi od wiejskiej kury
opakowanie świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz cayenne, pieprz czarny mielony
smalec


Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak.
Całość mieszać do momentu aż szpinak "zwiędnie" i straci objętość, ale jeszcze nie straci koloru.
Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawić do wystudzenia.

Piersi umyć i za pomocą dużego noża naciąć tak aby powstały kieszonki.
Naciąć od tej grubszej strony.
Szpinak podzielić na cztery równe części.
Każdą pierś nadziać szpinakiem.
Oprószyć solą i pieprzem cayenne, odstawić na pół godziny.

Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
Gotowe ułożyć w naczyniu wolnowara.




Dusić 2 godziny na hight.





Gotowe:**

Schab - idealny na co dzień i od święta /wyk. WW/




Skład:

1,2 kg schabu
ulubione przyprawy 
/u mnie gotowy zestaw do mięsa pieczonego od "Dary Natury''/
sól himalajska
pieprz cayenne
oliwa

Schab przygotowany w wolnowarze, idealny jako zimna przekąska.

Schab myję, osuszam, przekładam do miski, nacieram oliwą, oprószam przyprawami.
Naczynie z mięsem zakrywam folią spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładam schab do naczynia wolnowara, dokładnie opróżniam miskę
z resztek przypraw, nastawiam na 4 godziny na low.
Pozostawiam w wolnowarze do całkowitego wystudzenia.
Następnie zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc.




Na nastepny dzień mięsko jest gotowe do jedzenia.
Idealnie się kroi, nie rozpada, jest mięciutkie i pyszne.


;***

Gulasz drobiowy z dynią z wolnowaru




Składniki:

1 kg mięsa drobiowego pokrojonego w kostkę 
/u mnie uda z kurczaka/
3 plastry świeżej słoniny
3 plastry wędzonej słoniny
1 plaster wędzonego boczku
1 duża czerwona cebula
1/2 dyni piżmowej
400 g passaty pomidorowej

przyprawy:
sól, pieprz cayenne, 2-3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego


Wykonanie:

Rozgrzać dużą patelnię.
Słoninę i boczek pokroić w słupki, kostkę, jak kto woli.
Podsmażyć na średnim ogniu /ale nie zrobić skwarek/
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić.
Dodać mięso, dusić do momentu aż zetnie się białko.
Nie czekać aż odparują wszystkie płyny.

Do naczynia wlać passatę, ok. pół litra wody /wypłuczyny z butelki po passacie/.
Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do naczynia.
Przełożyć zawartość patelni.
Przyprawić, dodać listki i ziele, wymieszać.

Dusić na low ok. 5 godzin.   
Doprawić według uznania, jak jest jeszcze taka potrzeba.
Podać z ryżem, ziemniakami czy makaronem, co kto lubi.
Albo tak jak w mojej wersji z makaronem z cukinii, papryką i odrobiną pieczarek.





Smacznego;***

Chlebek biszkoptowy, optymalny, bezglutenowy, penierka /wyk. w TM/




Składniki:

8 jaj
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
100 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego
/u mnie bezzapachowy/
100 g mąki kokosowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg


Wykonanie:

Do naczynia miksującego założyć motylek.
Wbić jajka, dodać sól, ubić 3 min. / obr. 3.
Ustawić obroty na 2.
Ubijać dalej wlewając przez otwór w pokrywie olej kokosowy.
Wyłączyć urządzenie.
Zdjąć motylek.
Dodać resztę składników.
Wymieszać do połączenia się składników na obr. 3,5 - 4.

Gotowe ciasto wlać do foremki keksowej.
Piec w 170 st. C ok. 1 godzinę, do zrumienienia i suchego patyczka.




Mnie smak chleba nie zachwycił więc postanowiłam wykorzystać go do innych celów.
Wymyśliłam, że jako panierka sprawdzi się bardziej i mój pomysł okazał
się strzałem w dziesiątkę.
Połamałam chleb na małe kawałki i wysuszyłam w piekarniku nagrzanym
do 60 st. C z uchylonymi lekko drzwiczkami.
Następnie odleżał swoje na stole.
Zmieliłam go w Thermomixie, przesypałam do pojemnika i teraz służy mi
jako panierka do czego tylko mi przychodzi ochota.




Na pierwszy ogień poszedł krokiet, a to tylko dlatego, że święta za pasem.
Jak widać na zdjęciu udał się i do tego doskonale smakował.




Naleśnik wykonałam z jajka, farsz to mięso z rosołu, reszta to tak jak
przy klasycznych krokietach, zawinąć, umoczyć w jajku i obtoczyć w panierce.
Jedyną wadą jest to, że naleśnik / omlet jest bardzo delikatny i trzeba
bardzo uważać aby go nie uszkodzić podczas obróbki.


;***

Kokernik /wyk. w TM/




Składniki:

3 jajka
50 g oleju kokosowego /rozpuszczony i wystudzony/
100 g miodu
25 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
aromat waniliowy
400 g schłodzonej śmietanki kokosowej /tylko ta twarda część/
100 g mąki kokosowej /przesianej przez sito/
forma o średnicy ok. 17 cm.


Wykonanie:

Do naczynia miksującego założyć motylek.
Wlać jajka, dodać miód, sól i sok z cytryny.
Ubijać 11 min. / 37 st. C / obr. 3.
Na 5 minut przed końcem, przez otwór w pokrywie dodać olej kokosowy,
kilka kropli aromatu waniliowego.
Na 4 minuty przed końcem, przez otwór w pokrywie dodać po łyżce śmietankę kokosową.
UWAGA!!! Chlapie,  zmniejszyć obroty na 2,5 lub nawet na 2.
Zdjąć motylek.
Dodać mąkę kokosową, wymieszać 1 min. / obr. 2.
Wlać do formy, konsystencja ciasta przypomina gęstą śmietanę.

Piekarnik nagrzać 150 st. C, funkcja termoobieg.
Piec ok. 1 godzinę i 15 minut. 
Do zrumienienia i suchego patyczka.




Ciasto jest wilgotne, w smaku i konsystencji do złudzenia przypomina sernik.
Mój mąż, zatwardziały sernikożerca nie domyślił się, że nie jest to sernik.


;**

6 grudnia 2017

Kokosowy jabłecznik /wyk. w TM/




Ciasto:

3 jajka
szczypta soli
50 g cukru kokosowego
50 g płynnego wystudzonego oleju kokosowego
30 g przesianej mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do naczynia miksującego założyć motylek.
Jajka z cukrem i solą ubić na puszysto 10 min. / 37 st. C / obr. 3.
Pod koniec ubijania, przez otwór w pokrywie wlać olej kokosowy.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać 1 min. / 37 st. C / obr. 3.
Gotowe przelać do okrągłej małej foremki ok. 17 cm. średnicy.

Włożyć do nagrzanego do 170 st. C piekarnika.
Piec ok. 30 - 35 min. do suchego patyczka.
Wyjąć i wystudzić.

Naczynie umyć i osuszyć.


Masa jabłkowa:

600 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek
cukier kokosowy do smaku w zależności od stopnia kwasowości jabłek
10 g cynamonu
10 g żelatyny

Jabłka i resztę składników włożyć do naczynia miksującego.
Zmiksować 10 s. / obr. 4.
Podgrzać 20 min. / 90 st. C / obr. 1.
Odstawić do wystudzenia.


Gotowe ciasto przeciąć na dwa blaty.
Dolny blat pozostawić w formie, zapiąć obręcz.
Wyłożyć jabłka, na nie ułożyć drugi blat, lekko docisnąć.


Kokosowy lukier:

60 g pasty kokosowej
20 g ksylitolu
60 g mleka kokosowego


Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Gotowym wysmarować wierzch ciasta.

Jabłecznik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Smacznego;**

22 listopada 2017

Zebra




Składniki na jasną część:

3 jajka
szczypta soli
50 g miodu
20 g mąki kokosowej 
50 g smalcu lub oleju kokosowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka, sól, tłuszcz i miód utrzeć na puszysto.
Dodać mąkę, miksować do połączenia się składników.


Składniki na ciemną część:

3 jajka
szczypta soli
50 g miodu
20 g mąki kokosowej
50 g smalcu lub oleju kokosowego
10 g kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie jak wyżej z tym, że na koniec dodać mąkę razem z kakao.
Wylewać do formy na zmianę po ok. 2 łyżki każdego z kolorów.
Piec w 170 st. C ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia, wysmarować polewą czekoladową.




Polewa czekoladowa:

25 g gorzkiej czekolady
25 g mleka kokosowego
0,5 łyżeczki miodu

Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.


;**

21 listopada 2017

Barszcz czerwony zabielany /wyk. w TM/




Składniki:

50 g białej części pora
50 g smalcu
400 g obranych i pokrojonych na małe kawałki buraków
300 g warzyw /marchew, seler, pietruszka/ pokrojone na kawałki
1100 g wody
25 g koncentratu bulionu wyk. w TM
3 ząbki czosnku
200 g zakwasu buraczanego
100 g mleka kokosowego

Do smaku: sól, pieprz, ocet jabłkowy


Por rozdrobnić 5 s / obr. 5.
Dodać smalec, dusić 3 min. / varoma / obr. 1.
Dodać buraki, warzywa, rozdrobnić 10 s / obr. 4.
Dodać wodę, bulion, czosnek.
Gotować 30 min. / 100 st. C / obr. 1.
Jak zacznie kipić zmniejszyć temperaturę do 90 st. C.
Dodać zakwas buraczany, mleko kokosowe, zmiksować 40 s / obr. 6.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.

W mojej wersji puree z kalarepy i skwarki z wędzonego boczku.
A jak będzie w Twojej wersji ?
Np. z puree z ziemniakami i masłem klarowanym?


;**

9 listopada 2017

Torcik orzechowo kawowy




Zainspirowana tym przepisem stworzyłam pyszny torcik, w stu procentach bez glutenu,
bez nabiału, bez cukru rafinowanego oraz bez skrobi. 
Wilgotny, mocno kawowy, nie za słodki.


Składniki na kakaowy biszkopt:

3 jajka
50 g miodu
szczypta soli

Odważyć i przesiać przez sitko:
20 g mąki kokosowej
10 g kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia b/g


Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Odstawić.

Do innego naczynia wlać żółtka, dodać miód.
Ubić na puszysto.

Żółtka i przesiane suche składniki połączyć delikatnie z białkami.

Dno formy o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 st. C.
Ciasto przelać do formy i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Odstawić do wystudzenia.
Wyjąć z formy.




Składniki na orzechowy biszkopt:

6 białek
szczypta soli
150 g ksylitolu

400 g mielonych orzechów
u mnie 200 g mielonych orzechów włoskich i 200 g mielonych migdałów


Białka ubić na sztywno z solą.
W trakcie ubijania dodać stopniowo ksylitol i miksować do rozpuszczenia się cukru.
Na koniec delikatnie wmieszać mielone orzechy.

Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Dno formy o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ubite białka.
Piec ok. 45 minut.

Wyjąć i wystudzić.
Przekroić na dwa blaty.


Krem:

6 żółtek
200 g miodu
800 g śmietanki kokosowej
kilka kropli aromatu waniliowego
podwójna kawa espresso /ok. 100 ml/
2 łyżki żelatyny
3 łyżki mielonej kawy
100 g masła klarowanego lub smalcu

W kawie rozpuścić żelatynę.
Żółtka utrzeć z miodem, dodać śmietankę i aromat cały czas ucierając.
Nie przerywając miksowania dodać wystudzoną kawę z żelatyną.
Na koniec, nie przerywając miksowania, dodać tłuszcz i mieloną kawę.
Dokładnie wymieszać.

Z gotowej masy odlać 600 mil.




Złożenie wszystkiego w całość:

Pozostały w formie orzechowy blat nasączyć alkoholem /u mnie rozcieńczona wódka/.
Na biszkopt wylać część kremu, rozprowadzić równomiernie.
Na krem położyć drugą część orzechowego biszkoptu, nasączyć, wylać odlaną część kremu.
Na krem położyć kakaowy biszkopt, nasączyć.

Wierzch wysmarować polewą czekoladą.


Polewa czekoladowa:

50 g gorzkiej czekolady
50 g mleka kokosowego
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki żelatyny

Wszystkie składniki włożyć do miseczki.
Rozpuścić i wymieszać w kąpieli wodnej.


Gotowy torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.




Smacznego;**

3 listopada 2017

Biszkopt z mąki kokosowej /wyk. w TM/




Bardzo udany eksperyment, szybki i łatwy w przygotowaniu.
W stu procentach bezglutenowy, puszysty, a co najważniejsze nie jest suchy.
Polecam dla tych co mogą jajka i miód.
Ja swój biszkopt przygotowałam w urządzeniu Thermomix,
ale z powodzeniem uda się go zrobić zwykłym mikserem.


Składniki na foremkę o średnicy 16 cm.:


3 jajka
30 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g miodu
szczypta soli


Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.

Oddzielić żółtka od białek.
Założyć motylek.
Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól.
Ubić na sztywno 1 min. 40 s / obr. 3.
Przełożyć do miski.




Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Foremkę wysmarować odrobiną masła klarowanego.

Do naczynia miksującego przełożyć żółtka.
Dodać miód, ubić 2 min. / obr. 2 - 3.

Ubite żółtka, wlać do białek, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Za pomocą łopatki delikatnie całość połączyć, tak aby białka nie opadły.
Całość przełożyć do foremki.
Piec ok. 30 min. do zrumienienia i suchego patyczka.




Wystudzić całkowicie.
Gotowy można przekroić na dwa blaty.
Przełożyć ulubionym kremem, owocami, dżemem, galaretką.
U mnie wiśnie z kompotu i kokosowa śmietanka.
Dodatkowo biszkopt nasączyłam odrobiną czystej wódki.




Smacznego;**

22 października 2017

Jabłecznik z kokosową śmietanką - bez glutenu, bez cukru rafinowanego /wyk. w TM/




Nie wiem jak wam, ale mi ten tydzień minął bardzo szybko,
nie zdążyłam się obejrzeć a już jest niedziela ... a jak niedziela to ...
koniecznie musi być coś słodkiego do kawki.
Ciasto Delicje tak mnie natchnęło, że postanowiłam zrobić jabłecznik
oczywiście w wersji bez glutenu, bez nabiału, bez cukru rafinowanego.
Całość wykonałam w urządzeniu Thermomix.

Gorąco polecam ;-)


Składniki na ciasto:

200 g wiórków kokosowych
50 g miodu
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg


Do naczynia miksującego wsypać wiórki.
Zmielić ok. 40 s / obr. 10.
Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
Dodać resztę składników.
Wymieszać 1 min. / obr. 3.

Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
/u mnie okrągła 26 cm. średnicy/

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 min. do zrumienienia.
Wyjąć, odstawić do wystudzenia.


Naczynie umyć, wysuszyć.


Masa jabłkowa:

1 kg słodkich jabłek - obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
25 g żelatyny
20 g miodu lub według własnego smaku w zależności od słodkości jabłek

Jabłka rozdrobnić 30 s / obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać żelatynę i ewentualnie miód lub inny słodzik.
Podgrzać 10 min. / 60 st. C / obr. 4.
Wystudzić.

Wyłożyć na upieczone ciasto.
Odstawić do całkowitego stężenia.


Śmietanka kokosowa:

400 g śmietanki kokosowej tylko tej twardej części
/ja użyłam czystej śmietanki, nie mleka i porządnie ją schłodziłam/
30 g miodu
kilka kropli aromatu waniliowego


Śmietankę wyjąć z puszki do miski, dodać miód i aromat.
Ubić ręcznie trzepaczką.
Równomiernie rozprowadzić na jabłkach.


Czekolada:

40 g gorzkiej czekolady
20 g mleka kokosowego
15 g miodu


Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku na malutkim ogniu.
Rozprowadzić na śmietance kokosowej za pomocą sylikonowego pędzelka.




Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.



Smacznego;**

20 października 2017

Ciasto "delicje" bez glutenu, bez laktozy, bez cukru rafinowanego /wyk. w TM/




Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na ciasto inspirowane ciastkami "Delicje". Uwielbiam je i mogłabym pochłaniać całe opakowania /mam na myśli te bezglutenowe oczywiście/, ale jak wiadomo te produkty nie są do końca ok. chodźmy np. cukier w nich zawarty i wiele innych składników. Moje ciasto jest proste w wykonaniu, pyszne, ale niestety czasochłonne, ponieważ trzeba poczekać, aż stężeje galaretka. No cóż, coś za coś. Nie mniej jednak zachęcam do wypróbowania własnej roboty zamiennika.


Składniki na pomarańczową galaretkę:

500 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
/u mnie 5 średnich pomarańczy/
25 g miodu lub wg uznania
15 g żelatyny


Do naczynia miksującego wlać sok.
Dodać miód i żelatynę.
Podgrzewać 8 min. / 60 st. C / obr. 1,5
Sprawdzić czy żelatyna się rozpuściła, ewentualnie przedłużyć czas.
Gotową przelać do innego naczynia, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Naczynie umyć i dokładnie osuszyć.


Składniki na biszkopt:

100 g wiórków kokosowych
2 jajka
25 g miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
szczypta soli


Do naczynia miksującego wsypać wiórki.
Zmielić ok. 40 s / obr. 10.
Z wiórków musi wytrącić się tłuszcz.
Dodać resztę składników.
Wymieszać ok. 40 s / obr. 2,5.

Ciasto wyłożyć do foremki, równo rozprowadzić.
Piec w 180 st. C ok. 20 minut, do zrumienienia.
Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Polewa czekoladowa:

60 g gorzkiej czekolady /u mnie wedel/
1 łyżka mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cukru kokosowego


Wszystko delikatnie podgrzać na malutkim ogniu.
Odstawić do wystudzenia.




Złożenie wszystkiego w całość:

Na wystudzony biszkopt wylać tężejącą galaretkę, odczekać aż stężeje do końca.
Przygotować czekoladę.
Wierzch galaretki wysmarować wystudzoną czekoladą za pomocą pędzelka.


Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na 2 - 3 godziny.



Gotowe;**

14 października 2017

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym /wyk. w TM/




Kolejna potrawa wykonana w urządzeniu Thermomix TM 5.
Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to jak smakuje ... 


Składniki:

1 kg mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
1 duża cebula, obrana, pokrojona /ok. 140 g/

Cebulę przełożyć do naczynia miksującego.
Rozdrobnić 5 s / obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dodać mięso, ulubione przyprawy /sól, pieprz, zioła/
Wymieszać 1 min. / obr. 5.
Posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Mięso przełożyć do innego naczynia.

Dodatkowo:

600 g ziemniaków /obrane i pokrojone na mniejsze kawałki/


Sos:

Kawałek białej części pora 
/pokrojony na mniejsze kawałki ok. 55 g/.
Kawałek wędzonej słoniny 
/pokrojonej na mniejsze kawałki ok. 40 g/.
500 g umytych i pokrojonych pieczarek
500 g wody


Pora i słoninę przełożyć do naczynia.
Rozdrobnić 6 s / obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek.
Dusić 4 min. / varoma / obr. 1.


Dodać pieczarki.
Rozdrobnić 40 s / obr. 5.
Wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Nałożyć pokrywę, dolną część przystawki varoma.
Odważyć ziemniaki.

Ulepić pulpety, ułożyć na górnej części przystawki varoma.

Całość gotować 60 min. / varoma / obr. 2.

Ostrożnie zdjąć varomę, odstawić.
Sos zabielić mlekiem kokosowym, zmiksować na gładko na obr. 6.
Doprawić według uznania.




Gotowe;*

10 października 2017

Kurczak na parze z ryżem i warzywami /wyk. w TM/




Składniki:

4 piersi od wiejskiej kury lub 5 od kurczaka

Marynata:

sok z jednej cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chilli
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
50 g oliwy

Ja użyłam piersi od wiejskich kur /w sumie ważyły 1300 g/, 
dlatego każdą podzieliłam na dwa kawałki.
Składniki marynaty dokładnie wymieszałam w dużej misce, przełożyłam mięso, 
ponownie wymieszałam, tak aby piersi były dokładnie pokryte marynatą.
Odstawiłam na kilka godzin, jedna godzina to niezbędne minimum.
Odłożyłam do innego naczynia jeden kawałek piersi ok. 180 g, 
lub jeśli są to piersi z kurczaka to jedną całą pierś.

Odsączone z marynaty piersi ułożyłam na górnej części przystawki varoma.

W czasie gdy piersi się marynowały przygotowałam warzywa, w sumie 1200 g.
U mnie: marchew, kalarepa, cukinia, bakłażan, czerwona papryka.
Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki.
Podzieliłam na te, które potrzebują dłuższego i krótszego czasu gotowania.
Tak więc na dłuższe gotowanie trafiły marchew i kalarepa, resztę przełożyłam do miski.


Sos:

Do naczynia włożyłam:

1 cebulę, obraną i pokrojoną na kawałki /ok. 100 g/
3 ząbki czosnku

Rozdrobniłam 5 s / obr. 5.

Dodałam:

400 g pomidorów z puszki
100 g wody
1 kawałek piersi /180 g/ lub jedną pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki
resztę marynaty
1 łyżeczkę soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki


Włożyłam koszyczek

Odważyłam 200 g ryżu /u mnie jaśminowy/

Nałożyłam pokrywę.
Dolną część przystawki varoma, do niej włożyłam pokrojoną marchew i kalarepę.
Nałożyłam górną część przystawki z mięsem.

Całość gotowałam 40 min. / varoma / obr. 2.

Na 15 minut przed końcem gotowania wyłączyłam TM.
Delikatnie zdjęłam górną część przystawki varoma z mięsem
i do dolnej części dodałam resztę warzyw, przemieszałam tak aby warzywa 
nie zakryły wszystkich otworów w naczyniu. 
Nałożyłam przystawkę z mięsem.
Ponownie uruchomiłam gotowanie.

Po upływie wymaganego czasu potrawa była gotowa.

Ostrożnie zdjęłam całą varomę.
Za pomocą kopystki wyjęłam koszyczek z ryżem.

Do sosu dodałam:

100 g wody
30 g śmietanki kokosowej

Całość zmiksowałam 15 s / obr. 5.
Doprawiłam do smaku.


Smacznego;*

27 września 2017

Szarlotka /wyk. w TM/




Ciasto z przepisu bloga paleo od kuchni jest cudowne, pyszne i bardzo proste w wykonaniu.
Gorąco polecam !!!!

Składniki:

1 kg słodkich jabłek
słodzidło według uznania kto co może /ja użyłam miodu/
cynamon do smaku
łyżka masła klarowanego

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, 
dusić na patelni na małym ogniu do uzyskania żądanej konsystencji, 
posłodzić jeżeli jabłka są zbyt mało słodkie, doprawić cynamonem.


Ciasto:

200 g wiórków kokosowych
2 jajka
70 g masła klarowanego
miód do smaku lub inne słodzidło 
szczypta soli


Wiórki zmielić 40 s / obr. 10.
Dodać resztę składników, wymieszać ok. 30 s / obr. 5.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną wykleić dno małej kwadratowej foremki.
Drugą część schować do lodówki.
Ciasto podpiec w 200 st. C ok. 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
Na ciasto wyłożyć jabłka.
Na jabłka pokruszyć drugą część ciasta.
Piec ok. 35 minut, do zrumienienia się.
Wystudzić i zajadać.


Smacznego;*