Dzisiaj proponuję pyszną przekąskę, która idealnie nadaje się na niezbyt późną kolację.
Robi się ją dość prosto, chociaż jest trochę czasochłonna to wydaje mi się,
że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na dłuższe siedzenie w kuchni,
tym bardziej, że dla tych kotlecików naprawdę warto, są pyszne i znikają szybko,
pomimo swojego niezbyt ładnego wyglądu.
Składniki:
ok. 250-300 g mięsa drobiowego (u mnie 2 wytrybowanie udźce z kurczaka)
3 jajka
1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cukinii
szczypiorek
przyprawy według upodobań (u mnie sól himalajska i przyprawa uniwersalna)
mąka kasztanowa
tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Jajka rozbełtać w misce, kurczaka i warzywa pokroić jak najdrobniej się uda.
Wszystko połączyć ze sobą, doprawić i zagęścić mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smażyć na małym ogniu z obu stron.
Można podawać od razu, ale równie dobrze smakują na zimno.
Nie podaję ilości mąki, ponieważ jest to zależne od wielkości jajek,
oraz od ilości reszty składników.
oraz od ilości reszty składników.
;*