11 lutego 2017

Udziec indyczy zawijany w boczek z wolnowaru




Składniki:

udziec z indyka ok. 1,3 kg
180 g wędzonego boczku w plastrach
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
papier do pieczenia


Wykonanie:

Udziec wytrybować z kości.
Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Od wewnętrznej strony natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zwinąć jak roladę.
Papier do pieczenia zgnieść, zwilżyć wodą, wycisnąć i rozłożyć na kuchennym blacie.
1/2 plastrów boczku ułożyć na papierze obok siebie na wielkość rolady.
Na boczek położyć udziec, na mięso położyć drugą część boczku.
Ja kupiłam dwa opakowania boczku po 90 g każde.




Zawinąć mięso ściśle, związać boki jak cukierek.
Odstawić do przegryzienia się smaków.




Następnie nastawić na noc na low.
Rano wyjąć mięso z wolnowara, odstawić do wystudzenia.




Z powstałych soków przygotować sos.
Płyn przelać do garnuszka, dodać odrobinę wody i mąki kukurydzianej.
Doprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając.
Pieczeń pokroić w plastry, podgrzać na patelni na małym ogniu pod przykryciem.
Podać z ziemniakami i sosem.

Mięso można podać również na zimno.


;*