13 grudnia 2018

Drobiowy strogonof




Składniki:

500 g udek z kurczaka bez skóry i kości
500 g pieczarek
300 g ogórków konserwowych /bez zalewy/
2 średnie czerwone cebule /ok. 200 g/
mały pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
masło klarowane
przyprawy: sól, pieprz. czerwona słodka papryka, mielona kolendra
do zabielenia: 3 żółtka


Wykonanie:

Ogórki i cebulę pokroić na plasterki /ja starłam na tarce/.
Przełożyć do miski, zalać marynatą z ogórków, dodać posiekaną
natkę pietruszki /tylko listki, gałązki odłożyć/.
Całość wymieszać i odstawić.

W garnku, w którym będzie się gotowała potrawa rozpuścić łyżkę
masła klarowanego. Udka pokroić w paski, partiami wkładać do 
garnka i smażyć na dużym ogniu, aż mięso się zetnie.
Dodać posiekane łodygi pietruszki.
Oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz kolendrą.
Smażyć chwilę, aż papryka lekko ściemnieje.

Na drugim palniku rozgrzać patelnię z łyżką masła.
Zeszklić pieczarki pokrojone na plasterki.
Dodać do kurczaka.
Zalać wodą do wysokości wsadu.
Zagotować, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Do miękkości mięsa.
Następnie doprawić do smaku jak jest jeszcze taka potrzeba.

Odsączyć ogórki z cebulą, dodać go reszty, przemieszać.
Uzupełnić wodą do wysokości i dusić jeszcze ok. 30 minut.
Po tym czasie odstawić potrawę do lekkiego przestudzenia.

Do miseczki wlać żółtka, dodać odrobinę płynu z garnka, 
rozbełtać, wlać do garnka i za pomocą łyżki rozprowadzić w potrawie.

Strogonof jest gotowy do podania.
Ja podaję go z ryżem.


Smacznego;***

Moje uwagi: ja nie jem nabiału dlatego zabielam potrawy żółtkami, 
ale jeśli ty nie masz z tym problemu to śmiało zabiel śmietaną czy mlekiem, 
co tylko ci w duszy zagra.