14 września 2020

Jabłecznik klasyczny - bez glutenu i nabiału

 


Składniki:

50 g cukru pudru

8 jajek /oddzielić żółtka od białek/

400 g płynnego masła klarowanego

270 g mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia bg

2 opakowania cukru wanilinowego

2 szczypty soli

1,5 kg słodkich jabłek /obranych i bez gniazd nasiennych/

2 łyżeczki cynamonu

opakowanie żelatyny na 2,5 l wody


Prostokątna blaszka 40 x 24 x 6 cm wyłożona papierem do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.


Wykonanie:

Żółtka, masło, proszek do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli, mąkę kokosową wymieszać w misce, zagnieść ciasto. /mąka kokosowa jest specyficzna i ciężko jest określić co do grama ile jej dać do ciasta, ponieważ mąka każdego producenta jest bardziej lub mniej tłusta co za tym idzie inaczej wchłania wilgoć. Ja dawałam najpierw po 100 g i czekałam chwilę aż wchłonie wilgoć, a następnie po kilka gram mąki dosypywałam i zagniatałam do uzyskania jednolitej masy. Jak ktoś kiedyś robił glutenowe kruche ciasto zna jego konsystencję./

Gotowe ciasto podzielić na trzy części, dwoma wykleić blaszkę a tę pozostałą zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Spód ponakłuwać widelcem, podpiec w 180 st. C ok. 15 min. Wyjąć.

W między czasie przygotować jabłka. Ja swoje przygotowałam w Thermomix. Rozdrobnić partiami ok. 6 s / obr. 4 przy pomocy kopystki. Dodać cynamon, opakowanie cukru wanilinowego, podgrzać 15 min./ 80 st. C / obr. 3,5. Dodać żelatynę, wymieszać na obr. 3,5.

Odstawić do wystudzenia.

Na przestudzony spód ciasta wyłożyć przestudzone jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, wyłożyć na jabłka. Na pianę z białek zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.

Całość piec 25 min. w 180 st. C. Do zrumienienia.

Smacznego*)))