Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 700
20 g otrębów orkiszowych
40 g oleju słonecznikowego (można zastąpić rozpuszczonym,
wystudzonym masłem)
10 g drożdży piekarniczych (suchych)
10 g cukru
10 g soli
ok. 300 g wody (wlewać partiami)
Dodatkowo: mleko i
sezam
Wszystkie składniki odważam w misce i mieszam drewnianą
łyżką do połączenia składników, następnie zagniatam ciasto ręcznie. Nie
zostawiam do wyrośnięcia.
Zagniecione ciasto wykładam na omączoną stolnicę i dzielę je
na ok. 100 g kęsy, co dało mi 9 szt.
Każdą porcję rozpłaszczam na placek i zwijam, potem roluję i
skręcam tak jakbym wyżymała ubranie z wody, lekko spłaszczam żeby się nie
rozkręciło i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Daje im chwilę
aby odpoczęły, po czym smaruję je mlekiem i posypuję sezamem.
Zostawiam na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 230 st. C góra-dół, wkładam bułki do
zimnego piekarnika na drugą półkę od dołu, jak się nagrzeje to piekę je ok. 10
min. Po wyjęciu spryskuję wodą, studzę na kratce.
SMACZNEGO !!!