28 lipca 2014

Wyrolowane bułki





Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 700
20 g otrębów orkiszowych
40 g oleju słonecznikowego (można zastąpić rozpuszczonym, wystudzonym masłem)
10 g drożdży piekarniczych (suchych)
10 g cukru
10 g soli
ok. 300 g wody (wlewać partiami)


Dodatkowo: mleko i sezam


Wszystkie składniki odważam w misce i mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników, następnie zagniatam ciasto ręcznie. Nie zostawiam do wyrośnięcia.




Zagniecione ciasto wykładam na omączoną stolnicę i dzielę je na ok. 100 g kęsy, co dało mi 9 szt.




Każdą porcję rozpłaszczam na placek i zwijam, potem roluję i skręcam tak jakbym wyżymała ubranie z wody, lekko spłaszczam żeby się nie rozkręciło i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 








Daje im chwilę aby odpoczęły, po czym smaruję je mlekiem i posypuję sezamem.




Zostawiam na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia.




Piekarnik nastawiam na 230 st. C góra-dół, wkładam bułki do zimnego piekarnika na drugą półkę od dołu, jak się nagrzeje to piekę je ok. 10 min. Po wyjęciu spryskuję wodą, studzę na kratce.





SMACZNEGO !!!

przepis dodaję do akcji: "Na zakwasie i na drożdżach", który prowadzi Łucja