15 lipca 2014

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym




Składniki:

200 g zakwasu białego z mąki orkiszowej typ 700
1 kg mąki orkiszowej typ 700
20 g soli
20 g cukru
50 g oleju słonecznikowego
30 g drożdży suchych
570 g wody
150 g siemienia lnianego


Dodatkowo:

mleko, mak, słonecznik


Odważam suche składniki, mieszam je w misce, a następnie dodaję mokre.
Mieszam łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatam rękami do uzyskania sprężystego ciasta. Bez wstępnego wyrastania ciasta wykładam je na posypaną mąką stolnicę i dzielę na ok. 100g kęsy, wyszło mi 19 szt.
Każdą część formuję na kształt bułki, turlam w mące tak aby się nie kleiły i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję bułki mlekiem i część posypuje makiem a część słonecznikiem.
Daje im chwilę aby lekko urosły.

Blachę wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 220 st. C i czekam aż się zagrzeje, (bułki w tym czasie rosną) po osiągnięciu temperatury piekę je 20 minut, drugą blachę wkładam po wyjęciu pierwszej i piekę bułki również 20 minut, (ta partia rośnie w czasie czekania na upieczenie się pierwszej blachy) studzę na kratce. Gotowe... szybko i przyjemnie...








SMACZNEGO !!!

przepis dodaję do akcji: "Na zakwasie i na drożdżach"